Sivut

sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Sisustajan 17 askelta

Vanhoja sisustuslehtiä selatessa pisti silmään Talo & Koti -lehden sisustuskoulu. Vaikka itse toteutankin sisustusta ihan vaan omien mieltymysten pohjalta, oli silti ihan mielenkiintoista lukea, mikä olisi ns. "oikeaoppista" sisustamista. Ja kyllähän tuossa tekstissä paljon asiaa onkin, jopa siinä määrin että ihan maallikkonakin on tullut jotain ainakin tehtyä "oikein"... :) Maalaisjärjelläkin siis pötkii pitkälle sisustaessa.

Ehkäpä, jos se uusi asunto kevään mittaan löytyy, näihin vinkkeihin voisi kuitenkin kiinnittää enemmänkin huomiota. Varsinkin tyhjää tilaa saisi miettiä ihan uudella asenteella yksiön ollessa suunnitelmissa. :D

-------------

1 Sisustuksen perusta

Sisustuksen lähtökohtana on aina tila, sen muodot, mittasuhteet sekä talon rakennusaika ja tyyli. Mikä sopii vanhaan hirsihuvilaan, ei sovi uuteen lasitaloon.

2 Sisustustyyli

Toisena lähtökohtana on kenelle sisustetaan. Tässä vaikuttavat perheen koko, elämänvaihe, elämäntyyli ja tarpeet. Kolmas lähtökohta on omat mieltymykset ja maku. Kodin sisustustyylin innoittajaksi voi valita esimerkiksi taulun tai huonekalun. Sisustukseen voi hakea inspiraatiota kirjoista ja lehdistä, mutta niistä ei kannata ottaa mallia orjallisesti, sillä kopioitu tyyli on usein hengetön. Ei kannata myöskään tavoitella itselle vierasta, liian erikoista tyyliä. Kodin tyyliksi voi valita myös yksinkertaisen koruttomuuden ja pehmeät, neutraalit värit.

3 Kodin mittasuhteet

Kodin ja tilan mittasuhteet täytyy ottaa huomioon sisustettaessa. Pieni huone on usein helpompi sisustaa kuin iso. Korkea ja suuri tila vaatii suuria näyttäviä huonekaluja ja valaisimia. Suuressa tilassa huonekalut on hyvä sijoittaa ryhmiin, esimerkiksi oleskelutilassa sohvaryhmä ja ruokailuryhmä kannattaa asettaa toisistaan erilleen. Huonetilan voi katkaista visuaalisesti parilla nojatuolilla tai sivupöydällä. Sohvaryhmän paikka voi olla myös keskilattialla.

4 Huonetilat

Kodin huonetilat voidaan sisustaa eri värein ja eri tyyliin, jos ne ovat erillisen oven takana. Kodin huoneet ovat eriluontoiset: eteinen on seremoniaalinen tila, ruokailu- ja oleskelutilat ovat kaikkien yhteistä tilaa, makuuhuone, työhuone ja lastenhuone vaativat rauhaa.

5 Pintamateriaalit

Eri materiaaleja käyttämällä saadaan mielenkiintoisia yhdistelmiä, jotka luovat syvyyttä ja kiinnostavuutta. Materiaaleilla voi myös vahvistaa yhteyttä luontoon, esimerkkinä vaikkapa puu ja kivi. Luonnonmateriaalit maksavat itsensä takaisin paranemalla vuosien mittaan. Tiloihin, jotka jatkuvat toisiin tiloihin avoimina, kannattaa valita samantyyliset värit ja materiaalit.

6 Värit

Tilojen väritys on hyvä suunnitella yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Avoimiin tiloihin kannattaa valita toisiinsa sopiva perusväritys, jota voi halutessa piristää tehoväreillä. Jos eteinen, olohuone ja keittiö ovat samansävyiset, eteisen seinän voi maalata tehovärillä, joka toistuu vaikkapa keittiön tekstiileissä. Olohuoneen taustaseinässä tai tekstiileissä voi puolestaan olla toinen tehoväri. Lastenhuone, makuuhuone ja työhuone voivat poiketa kodin perusvärityksestä.

7 Valaistus

Kodin valaistuksessa muunneltavuus on tärkeää. Huoneessa täytyy olla yleisvalaistuksen lisäksi työpistevalaisimia ja tunnelmavalaisimia. Tila saadaan tuntumaan suuremmalta, kun valaistaan seinät ja huoneen nurkat eikä pelkästään keskilattiaa, sillä tasavalo tappaa tunnelman. Luonnonvaloa kannattaa käyttää sisustuksessa hyväksi mahdollisimman paljon. Luonnonvalo on kiehtovaa, koska se on alati vaihtelevaa ja luo erilaisia tunnelmia!

Eri tilat vaativat eriluonteisen valaistuksen. Keittiössä tulee olla sekä tehokas kattovalaistus että työtasovalaistus. Ensisijaisesti ruokapöydän pinta tulee valaista. Valo tulee tuoda sinne, missä sitä tarvitaan, eikä se saa häikäistä. Myös valo ja varjo ovat sisustuselementtejä.

Valoa tulee olla riittävästi, koska ikääntyessämme tarvitsemme valoa enemmän. Kun 20-vuotias tarvitsee yhden valaisimen, 60-vuotias tarvitsee kolme kertaa enemmän valoa.

8 Kodintekstiilit

Parhaimmillaan sisustuksen tulee helliä sekä tunto- että näköaistia. Tekstiileiksi kannattaa valita kova- ja pehmeäpintaisia sekä kiiltävä- ja karheapintaisia materiaaleja. Tekstiileiden avulla myös tilan akustiikka paranee, mikä lisää miellyttävää oloa.

9 Tekstiilien kuviot

Kuviot ovat osa sisustusta, pelkästään yksiväristen pintojen koti on yksitoikkoinen. Kuviot antavat suurille yksivärisille pinnoille syvyyttä ja luonnetta: ne voivat luoda rytmiä ja liikettä tai levon ja järjestyksen vaikutelman.

10 Kodin kalustus

Kalustusta suunniteltaessa kannattaa käyttää hyväksi luonnonvaloa. Ruokailutilassa ja keittiössä on järkevää sijoittaa pöytä ikkunan eteen ja televisio siten, ettei siihen tule heijastuksia. Kalusteet tulee valita aina huonetilan koon mukaan. Täyteen ahdettu huone tai liian suuret huonekalut ahdistavat. On hyvä muistaa, että tyhjä tila on kaunis!

11 Kalusteiden muodot

Kun koti sisustetaan suorakulmaisilla ja pyöreillä muodoilla, kokonaisuudesta tulee tasapainoinen ja harmoninen. Yhdistelemällä erimuotoisia huonekaluja tilaan saadaan sekä luovuutta että järjestelmällisyyttä. Pyöreä on naisellinen eli feminiininen muoto ja neliö maskuliininen. Neliö edustaa järjestystä ja pyöreä muoto luovuutta ja lempeyttä.

12 Säilytys kodissa

Säilytyksen suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, tarvitaanko avointa vai suljettua säilytystilaa. Kannattaa tavoitella tasapainoa: onnistunein on ratkaisu, jossa ei joudu asumaan sekasorrossa, mutta jossa ei myöskään siivota ovien taakse asunnon kaikkia elonmerkkejä. Joitakin silmää miellyttäviä arkiesineitä kannattaa jättää näkyville kaunistamaan kotia. Säilytystilojen tyyli ja ulkonäkö tulee valita huoneen luonteen mukaan, jolloin lopputulos on harkittu kokonaisuus. Eri säilytysratkaisut voivat vaihdella antiikkilipastoista moderneihin lasiovikaappeihin.

13 Kodin symmetria

Symmetria tuo tilaan levollisuutta. Kun lipaston molemmin puolin asetetaan kynttilät ja keskelle kukkia tai hedelmävati, syntyy klassisen kaunis symmetrinen asetelma. Kun pikkutuolit sijoitetaan sivupöydän molemmin puolin seinänvierustalle, luodaan harmoninen tunnelma.

14 Kodin kontrastit

Kontrasteilla herätetään mielenkiintoa. Liian harmonisen tai tasapaksun kokonaisuuden voi rikkoa esimerkiksi valitsemalla modernien huonekalujen kumppaniksi vanhan kalusteen. Sisustus vaikuttaa kiinnostavammalta, kun taustasta nousee esiin edes yksi ulkonäöltään, iältään, muodoltaan tai väriltään erilainen esine.

15 Sommittelu ja yksityiskohdat

Pienesineet ovat tärkeitä! Huonekalujen valinta on kalustamista ja vasta pienesineiden ja tekstiilien valinta sisustamista. Valitse pienesineet kodin tyylin mukaan. Kukkatapetein sisustettuun romanttiseen huoneeseen sopii runsas esineistö, moderni tila kaipaa vain muutamaa harkittua ja näyttävää kookasta esinettä.

16 Kodin viihtyisyys

Kodinsisustaja joutuu tekemään hienosäätöä, kunnes on tyytyväinen kokonaisuuteen. Tavoiteltuun lopputulokseen ei pääse kopioimalla mallikoteja tai muotia, vaan selvittämällä, mistä itse pitää ja miten haluaa elää. Sisustamisessa on tärkeintä löytää ne tekijät, joista kodin sielu muodostuu. Tärkeää on etsiä tilan, valon ja värien yhdistelmä, jonka tuntee virkistävän itseään ja jossa materiaalit ja muodot sopivat toisiinsa. Myös menneisyys vaikuttaa aina sisustukseen.

17 Muutokset kodissa

Sisustuskin vaatii muutoksia. Makumme muuttuu. Tila, joka joskus on miellyttänyt meitä, ei uudessa elämänvaiheessa välttämättä tyydytä edes perustarpeitamme. Aika ajoin kannattaa pysähtyä miettimään, mikä kodissasi miellyttää sinua eniten? Mikä ei toimi enää? Mikä harmittaa? Sisustuksen uusiminen antaa kodille tuoreen ja raikkaan ilmeen. Sisustuksen muutoksissa on mietittävä omaa rauhaa, avointa tilaa, luonnonvaloa ja näkymiä. Uudistaessa sisustusta uusii usein myös omaa sisintään.

(Talo & Koti 9/2009, s. 36-38.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahtuisin kovasti kommentistasi! Pahoittelen samalla sanavahvistusta, roskapostin määrä on lisääntynyt huimasti...